Рік 2010. Зустріч 4.

Команда «Епіцентр».

Новицька Катерина, Потелло Віталіна, Марухевич Олександра, Кравченко Людмила, Кияшко Владислав, Кариков Микола, Кухар Мішель.

Керівники: Новицька Наталія Борисівна, Липецька Оксана Олександрівна.

Влітку на березі Дону зібралися команди з Росії, України, Казахстану і Білорусії на «Шолоховський родник», аби взяти участь у молодіжному екологічно-туристичному зльоті, який проходив в одинадцятий раз. Організаторами цього руху є Державний музей-заповідник Михайла Олександровича Шолохова, Комітет з охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Адміністрації Ростовської області, Адміністрація Шолоховського району, Шолоховський районний відділ освіти. Музей був створений у 1984 році, майже одразу після смерті письменника.

Україну на зльоті представляла команда Київської школи № 207. Вже кілька років поспіль наша команда «Епіцентр» вирушає в станицю Вьошенську, аби разом з іншими учасниками розповісти про свій край, познайомитися з визначними пам'ятками Донський землі, дізнатися багато нового про творчість всесвітньо відомого письменника М.О.Шолохова.

Команда СШ №207

Це рух спрямований на розвиток серед молоді екологічної культури, дбайливого ставлення до природи, любові до рідної землі.

Як правило, конкурсна програма «Шолоховського родника» складається з двох турів. У I турі беруть участь автори науково-дослідницьких робіт, присвячених історії та побуту донського козацтва, природних особливостей рідних місць. Цього року розглядалися 42 роботи. Наша робота посіла II місце.

II тур - зліт. Ми приїхали 23 червня. За день до цього, 22 червня, в день початку війни, у багатьох країнах проходять заходи на пам'ять про події тих років.

вічний вогонь

Цю традицію продовжили і учасники зльоту 23 червня, символічно з'єднуючи частинки Вічного вогню своєї батьківщини з Вічним вогнем станиці Вьошенської. А потім від цього вогню кожен учасник запалив свій факел і з ним взяв участь у факельній ході. Урочиста хода до бюста Шолохова на березі Дону створила відчуття причетності до чогось великого, нетлінного.

Дуже насиченим був перший конкурсний день. Вранці були розподілені маршрути для кожної команди: «Стежкою Григорія Мелехова», джерело Отрог, Лісове озеро, хутір Лебяженській, озеро Острівне, Вьошенський карст , «Стежка друїдів» до Вьошенського дуба-гіганта. Киянам дістався маршрут «Цілющі сили природи». Ми дізналися багато нового про лікувальні рослини, про природу. Кінцевим пунктом нашого маршруту був монумент Степовий Орел, на якому вибиті слова Серафимовича про талант молодого Шолохова.

Експедиція

У цей день ми відвідали будинок-музей М.О.Шолохова, в якому він жив ​​з 1949 року по 1984 рік. Побували в кімнатах, де він жив, дізналися багато цікавого про життя письменника і про його родину. Згадали і повернулися до сторінок і героїв «Тихого Дону», «Піднятої цілини», «Вони билися за Батьківщину», «Долі людини». Особливо запам'яталася експозиція в будинку-музеї, що розповідає про вручення М.О.Шолохову Нобелівської премії: фотографії, костюми. Біля могили Михайла Олександровича та його дружини Марії Петрівни вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання. У вікторині відповіли на питання про життя і творчість письменника.

В музеї

Увечері на березі Дону виросло наметове містечко, й одразу ж почалася туристична естафета. На святковому концерті, який відбувся у той же вечір, діти демонстрували підготовлені вдома номери і представляли рідну річку кожної з команд-учасниць. У цей вечір над Доном лилися пісні російською, казахською та українською мовами! На закінчення концерту організатори порадували учасників яскравим феєрверком, після якого довго ще тривали дружні посиденьки біля вогнища.

Наступного дня діти представляли свою команду візиткою, захищали фотовиставку «Шолохов і мій рідний край», брали участь в екологічній вікторині та спортивній естафеті. Особливо запам'яталося і порадувало учасників змагання по Дону на байдарках.

На байдарках

Туристична естафета

Ну ось, конкурси закінчено, бали підраховано і переможців нагороджено. Київська команда «Епіцентр» отримала перше місце в номінації «Сценічне мистецтво».

З керівником зльоту

Дружба учнів та вчителів СШ № 207 з вьошенцямі почалася ще з травня 1981 після зустрічі з Михайлом Олександровичем Шолоховим наших учнів разом з вчителькою Марією Іллівною Литвак. Письменник тепло прийняв гостей з України. Відомо, що мати Шолохова, Анастасія Данилівна Чернікова, була українкою.

Між Вьошенської середньою школою (тепер вона гімназія) та Київською школою № 207 укладено договір про дружбу і співпрацю, і Вьошенські школярі приїжджають до нас. Ми з радістю їх зустрічаємо і знайомимо з пам'ятками Києва. У нашій школі працює клуб «Лазурова квітка», щорічно проводяться шолоховські свята. Учні читають, інсценують уривки творів Шолохова, малюють ілюстрації.

З А.Шолоховим

Ми щасливі, що побували на цьому зльоті. Здобули багато нових друзів, дізналися багато цікавого про життя і творчість великого письменника, Нобелівського лауреата М.О.Шолохова, а також познайомилися з таємницями природи. Зустрілися з Михайлом Михайловичем Шолоховим, сином письменника, і сфотографувалися з ним.

Кiлькiсть переглядiв: 421

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Серпень 2021 Наступна
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031