День Андрія

2013-12-13

П\'ятий Б

День Андрі́я (Калита) — давнє українське народне свято. Це день народного календаря, до якого приурочували Андріївський обряд «Калиту», суть якого полягає в переведенні юнаків і юнок у дорослі вікові класи.


День Андрія справді парубоцький день. Припадає на ніч і день 13 грудня .

Ще в дохристиянські часи саме в цей період відзначали свято Калити, а християнська доктрина замінила його іменем апостола Андрія Первозваного. Проте пережитки старого залишилися, зокрема, це виражено в обрядах Калити, спеціально для яких дівчата випікали коржі, котрі мали назву «калити». Потім із цією обрядовою стравою влаштовували різноманітні ігри та ворожіння.

Не оминуло це свято і нашу школу, разом з 5-7 класами ми яскраво його відмітили. Учні 7-Б класу розповіли нам про це свято багато цікавого , розказали як потрібно ворожити, аби дізнатися про свого судженого, як ворожити на балабушках, гребені, та щн багато цікових способів, наприклад, потрібно зняти взуття з лівої ноги й почати ним міряти відстань від столу до порогу: та дівчина, яка перша це зробить, першою і вийде заміж.

І ось, коли ми знаємо всі корені свята, решта класів показали нам інценовані

українські народні пісні. Не залишилися й осторонь наші батьки, завдяки довідченим мамам всі учасники дізналися про секрет тіста на справжні українські вареники.

І що ж за свято Андрія без традиційної Калити? Змащенной медом, твердої щоб важко було вкусити, але не такої щоб зламати зуби. І ось, кожен клас обрав найбешкетнішого хлопця, найжвавішого та найспритнішого, котрий на їх думку зміг би відкусити найбільший шматок! І ось, перша спроба, всі одразу зрозуміли, що це нетак легко як гадається на перший погляд! Калита крутиться на стрічці, не дає себе вкусити, щоки все медом змащені, а вона все не підається. Та з нового кола ми маємо вже перших переможців! Вітаємо представника 5-Б класу, як найспритнішого в кусанні калити.

А завершилося наше свято тим, що кожен бажаючий зміг покуштувати спражньої української калити!

Кiлькiсть переглядiв: 146

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Березень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031